top of page
תמונת הסופר/תFaceOff - עימות חזיתי

Iron Maiden - Piece of Mind

ב- 16 למאי 1983 הוציאה "Iron Maiden" את אלבומה הרביעי "Piece Of Mind".


זה האלבום השני של הלהקה עם הזמר Bruce Dickinson והראשון של הלהקה עם המתופף Nicko McBrain, שהחליף את Clive Burr, אשר בעיות הבריאות שלו הקשו עליו לעמוד בקצב התובעני של הלהקה.


לאחר ההצלחה המסחררת של אלבומה הקודם "The Number of The Beast", הציפיות מ"מיידן" היו גבוהות במיוחד. שאלת מליון הדולר הייתה האם הלהקה יכולה בכלל לשחזר הצלחה שכזאת?


הלחץ כולו היה על "מיידן" וכפי שנראה מיד, היא הצליחה לתעל אותו לכיוונים טובים ולייצר אלבום כמעט מושלם, השני שלה ברציפות, בסיוע המפיק האגדי Martin Birch.


זה אמנם לא האלבום הכי טוב של הלהקה בהרכבה הקלאסי (Steve Harris, Dave Murray עם Bruce Dickinson, Nicko McBrain ו- Adrian Smith), יש לא מעט אלבומים של ההרכב הזה שטובים ממנו. עם זאת, עדיין מדובר באלבום מעולה שציין את הפריצה של הלהקה לאמריקה וגם הפך אותה רשמית לאחת מלהקות ההבי מטאל המפורסמות בעולם.


מרבית שירי האלבום נכתבו במלון "le Chalet" אשר בניו ג'רסי. לאחר השלמת תהליך הכתיבה טסה הלהקה לאיי הבהאמה לצורך הקלטת האלבום.


מבחינה לירית, רוב שירי האלבום עוסקים בספרות, מאורעות היסטוריים וסרטים האהובים על חברי הלהקה.


זה האלבום הראשון של הלהקה אשר שמו לא לקוח מכותרת של אחד משירי האלבום. השם שניתן לאלבום במהלך ההקלטות היה "Food for Thought", אך מאוחר יותר חברי הלהקה שינו אותו ל- "Piece of Mind".


האלבום נפתח עם "Where Eagles Dare" עם התיפוף העצבני והמתגלגל של Nicko McBrain אשר ללא ספק מפגין פה לראשונה את היכולות האדירות שלו. הגיטרות של דייב ואדריאן נשמעות כאן כמו שני תתי מקלעים ומשתלבות היטב בסיפור העלילה המבוסס על סרט בכיכובם של ריצ'רד ברטון וקלינט איסטווד, בהשפעת הספר "הצונחים אל המוות" מאת "אליסטר מקלין". השירה של דיקנסון דינמית וסוחפת והקול שלו כמעט ונוגע בשחקים במיוחד בשאגה שמסיימץ את השיר. ללא ספק דרך מצויינת לפתיחת האלבום.


הקטע השני באלבום, "Revelations", הינו בין השירים היחידים שדיקנסון כתב לבדו ללהקה. קטע פשוט "שמיימי" שמתחיל בריף איטי ושבור המופרע על-ידי דואט של בס ומצילות. השיר נכתב על Aleister Crowley המיסטיקן האנגלי ומייסד הפילוסופיה הדתית ת'למה, אותו קראולי הידוע גם מהשיר "Mr. Crowley" של Ozzy Osbourne ומשירים נוספים של ברוס: "Accident Of Birth" ו- "Man Of Sorrows". למרות שגירסת האלבום של השיר מדהימה לכשלעצמה, השיר מגיע לשיאים חדשים בהופעות הלהקה. רק תקשיבו לגירסת "Flight 666" או "Live After Death" של השיר ומיד תבינו.


מעניין לציין כי השיר הושפע ממזמור נוצרי בשם: "O God of Earth and Altar". למי שמעוניין להקשיב לדמיון במלודיה, כנסו לקישור כאן:


מיד אחר כך מגיעה הרצועה "The Flight of Icarus", שהינה גם הסינגל הראשון של הלהקה בארה"ב ושיר הפריצה של הלהקה "מעבר לים". השיר מבוסס על סיפור מהמיתולוגיה היוונית בו דדלוס ובנו איקרוס נמלטים מכלא של המלך מינוס באמצעות כנפי שעווה. דדלוס מזהיר את איקרוס לא לטוס גבוה וקרוב לשמש, אך איקרוס המרדן נוסק גבוה מידי, כנפיו נמסות, והוא צונח אל מותו במקום המכונה היום הים האיקרי. באופן די מוזר, על-אף שמדובר באחד מ- "להיטיה", של הלהקה, הוא לא בוצע בהופעה משנת 1986 ועד 2018.


מיידן מעלים קצת את הקצב בשיר "Die With Your Boots On" שהינו ללא ספק שיר קליט, אבל הוא גם אולי השיר עם המילים הכי שטחיות שהלהקה כתבה אי פעם.


צידו השני של הויניל נפתח עם ההמנון "The Trooper" שהיה השיר המושמע ביותר של הלהקה בארה"ב. השיר מבוסס על "מלחמת קרים" שנערכה בין האימפריה הרוסית מצד אחד, לבין האימפריות העות'מאנית, הבריטית והצרפתית וממלכת סרדיניה מצד שני. הריפים הדוהרים והתיפוף המתגלגל תואמים בהחלט לפרשים השועטים קדימה במלחמה. זה אחד הקטעים היותר מזוהים עם מיידן עד כי הלהקה החליטה לקרוא למותג הבירה הפרטי שלה על שמו.


בסיום השיר "The Trooper" ולפני הקטע "Still Life" קיים קטע דיבור קצר המושמע לאחור. הקטע נוצר כלעג וזלזול של הלהקה באותם אלה שהאשימו אותה בשטניזם, לאחר צאת האלבום "The Number of The Beast". בקטע נשמע המתופף Nicko McBrain מנסה להישמע כמו השחקן הבריטי, ג'ון בירד, שמחקה את הדיקטטור "אידי אמין". בהקלטה אומר מקבריין את המילים הבאות, כשהן מושמעות לאחור: “What ho said the t'ing with the three 'bonce,' do not meddle with things you don't understand”


הרצועה "Still Life" מספרת על סיוטיו של אדם הרואה שדים בתחתית בריכה חשוכה ועמוקה, ומסיבה בלתי מוסברת נמשך אליהם. השיר נפתח בפריטה "מפורקת" של גיטרת הבס של האריס ובסולו איטי ומצמרר, ומשם הולך ומסלים עם התפתחות העלילה. מילות השיר כוללות רמיזה לשמו האלבום במשפט: "Nightmares, Will give me peace of mind".


הקטע "Quest For Fire" מבוסס על הסרט הצרפתי משנת 1981 הנושא את אותו השם. זה אולי השיר החלש באלבום ויש בין מעריצי מיידן הגורסים כ זהו גם אחד השירים הגרועים שלהם. למרות שברור שלא מדובר במאסטרפיס זה עדיין לא שיר רע. המילים אמנם קצת מוזרות אך ניתן להבין זאת הואיל והן מבוססות על הסרט. המוסיקה פשוטה אבל קליטה. ריף האינטרו מגניב במיוחד והוא בונה את השיר היטב. הרגעים הטובים ביותר של השיר הם בהחלט שני סולואים המלודים של אדריאן ודייב.


השיר "Sun And Steel" מבוסס על סיפורו של הסמוראי האגדי Miyamoto Musashi. שיר פשוט עם 2 בתים בלבד ועם פזמון קליט במיוחד, אך לא יותר מכך, ואולי זו הסיבה שהוא זכה להיבלע בקטלוג המפואר של מיידן.


היצירה האחרונה באלבום "To Tame A land" הינה גם הארוכה ביותר והיא מבוססת על הנובלה מאת פרנק הרברט "חולית". הכותרת המקורית של השיר היתה אמורה אכן להיות "Dune", אך בכדי להימנע מתביעות בשל זכויות יוצרים הוחלט על בחירת שם שונה. זהו קטע על גבול הפרוג-מטאל עם משפטי גיטרה וריפים בסיגנון ספרדי, הנבנים אט אט עד לבית האחרון והצרחה האפית של ברוס בסיומו, ולאחריה קטע אינסטרומנטאלי מלודי וארוך הכולל (איך לא), שני סולואים של דייב ואדריאן המלוים אותנו כמעט עד לסיומו של השיר, אשר נחתם באותה הדרך בה הוא התחיל.


האלבום "Piece Of Mind" היה אולי האלבום הטוב ביותר של מיידן בעת הוצאתו, ואולם, בחלוף השנים ולאחר שהלקה שחררה מאסטרפיסים כמו "Powerslave", "Somewhere in Time" ו- "Seventh Son Of A Seventh son", קשה כבר לעמוד מאחורי הצהרה שכזאת. יחד עם זאת, ללא ספק מדובר באחד מאלבומיה הגדולים של הלהקה הכולל כמה מהנאמברים הנצחיים שלה.


להאזנה לאלבום: Spotify, Apple Music


אתם מוזמנים לעקוב אחרינו בפייסבוק ו/או להירשם לאתר!!

"עימות חזיתי" - בלוג הרוק של ישראל ופודקאסט

388 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Opmerkingen


 נהנים מהבלוג? הירשמו לקבל את הפוסט הבא ישירות למייל !!

תודה רבה על ההרשמה!

bottom of page