ב- 4 לאוגוסט, 1967 "Pink Floyd" הוציאה את אלבום הבכורה שלה, "The Piper at the Gates of Dawn".
האלבום הזה עומד כנקודת ציון בז'אנר הרוק הפסיכדלי ואף נחשב לאחד מאלבומי הרוק הפסיכדלי הגדולים ביותר בכל הזמנים. "The Piper at the Gates of Dawn" מיקם את "Pink Floyd" כחלוצי הז'אנר ומהווה עדות לרוח החדשנית של שנות ה-60. עם יציאתו בשנת 1967, תפס האלבום את המהות של עידן המאופיין בהתנסויות ובחקירת גבולות מוזיקליים.
לא ניתן להתעלם מהתרומה המהותית של Syd Barrett ככותב השירים והגיטריסט לצליל ולסגנון הייחודיים של האלבום. הוא כתב שמונה מתוך אחד עשר השירים של האלבום ותרם לשתי רצועות אינסטרומנטליות נוספות. הטקסטים המוזרים, הלחנים הבלתי שגרתיים ועבודת הגיטרה החדשנית שלו (בין היתר ניגן שימוש במצית), בשילוב עם נגינת הקלידים הרב-תכליתית של Richard Wright, התיפוף הדינמי של Nick Mason ותווי הבס המוצקים של Roger Waters, יצרו סגנון מוזיקלי ייחודי וחדשני.
הכל התחיל בקיץ 1965, כשסיד בארט הצטרף ל-"Sigma 6", שכללה את חבר ילדותו Roger Waters. מיד לאחר שהצטרף ללהקה יצר בארט "מהפכה", שגרמה לשינוי בהרכב הלהקה ובסגנון המוזיקלי. בארט גם היה זה שהציע שהלהקה תשנה את שמה ל- "Pink Floyd", ותקרא על שם נגני הבלוז Pink Anderson ו-Floyd Council. עד 1966, הם הפכו לחלק מסצנת "המחתרת" של לונדון, וקיימו הופעות בעלות פרופיל גבוה בהשתתפות סלבריטאים. ב-15 בפברואר 1967, "Pink Floyd" חתמה עם EMI על חוזה הקלטות, והוציאה את הסינגל הראשון, "Arnold Layne" במרץ ואת הסינגל השני שלה, "See Emily Play" ביוני אותה שנה - שניהם שירים שנכתבו על ידי בארט. השירים האלה נועדו להיות יותר פופיים כגי למשוך קהל גדול יותר, אבל עדיין היה להם את הסאונד הפסיכדלי שרמז על החומרים והסגנון של אלבום הבכורה של הלהקה.
הסשנים של ההקלטות באולפני "Abbey Road" היו סוערים עקב השימוש הגובר של בארט ב-LSD והידרדרות מצבו הנפשי, אבל כנראה שה גם מה שתרם לייחודיות החד-פעמית של האלבום. "The Piper at the Gates of Dawn" שילב את הסגנון המורכב והמאולתר של "פינק פלויד" עם שירי הפופ הקצרים והפסיכדליה של Syd Barrett.
החל מהצלילים הראשונים של "Astronomy Domine" אנחנו נכנסים לעולם הרוק הפסיכדלי והספייס רוק. קולו של מנהל הלהקה, Peter Jenner, נשמע ברקע קורא שמות של כוכבי לכת. ה-Fender Esquire של בארט עם אפקט הטרמולו מגיח פתאום עם צלילי "ביפים" מהירים, בזמן שאורגן ה- Farfisa של Richard Wright עוטף את הכל מסביב. אחר כך אנחנו אתנחתא קצרה עם הרצועה הפחות פסיכדלית באלבום - "Lucifer Sam" הכוללת ריף קליט ומילים גחמניות של בארט על חתול מסתורי. "Matilda Mother" מובל על ידי הבס של ווטרס והאורגן של Richard Wright, שגם מנגן סולו פסיכדלי ויוצא דופן. רייט גם שר את רוב השיר כשבארט מצטרף בפזמונים ושר את כל הבית האחרון. זה היה השיר הראשון שהוקלט לאלבום. "Flaming" הוקלט בטייק בודד והיה הסינגל השלישי של הלהקה בארה"ב. הוא משלב מלודיה משנות ה-60 עם אפקטים פסיכדליים מטורפים. "Pow R. Toc H." - הוא קטע אינסטרומנטלי ניסיוני המשלב שירת סקאט ואפקטים קוליים שונים, המשקפים את נכונות הלהקה לפרוץ את הגבולות של מבני השירים המסורתיים. "Take Up Your Stethoscope and Walk" נכתב על ידי הבסיסט Roger Waters. זו יצירה קצבית ואגרסיבית יותר שרומזת על הנושאים האפלים יותר שווטרס יחקור ביצירות מאוחרות יותר של הלהקה. "Interstellar Overdrive" הוא הקטע הארוך והניסיוני ביותר באלבום. הוא משקף את אווירת הספייס רוק, הפסיכדליה והאנדרגראונד של הלהקה. הוא כולל סאונדים מוזרים, אילתורים רבים ואימפרוביזציה אינסטרומנטלית חופשית שממחישה את מה שהתחולל על הבמה בהופעות החיות של הלהקה. "The Gnome" הוא שיר פולק אקוסטי יותר שבו Nick Mason מנגן רק על Temple Blocks ומצלתיים. "Chapter 24" משלב מילים מיסטיות בהשראת טקסט מפרק 24 של השיר הסיני העתיק "אי צ'ינג", עם מנגינה שלווה שכוללת אורגן בסגנון מזרחי. "The Scarecrow" הוא שיר מלנכולי ופיוטי המשתמש במטאפורה של הדחליל בהקשר של זהות ובדידות ומציג את הגאונות של בארט. "Bike" סוגר את האלבום עם שלל אפקטים וסאונדים מוזרים שממחישים שוב את הסגנון הייחודי של Syd Barrett, אך גם מבשרים על הדעיכה המנטאלית שלו.
לאחר יצאת האלבום "The Piper at the Gates of Dawn", המשיכה "Pink Floyd" להופיע בלונדון, ומשכה אליה קהל גדול יותר, אך מצבו הנפשי של בארט המשיך להידרדר. בדצמבר 1967, פנה Nick Mason ל- David Gilmour והציע לו להצטרף ל"פינק פלויד". החזרה הראשונה שלו עם הלהקה נערכה ב-8 בינואר 1968, וכך הפכה "Pink Floyd" ללהקה בת חמישה חברים. זמן קצר לאחר מכן, ב-20 בינואר 1968, עשה Syd Barrett את ההופעה האחרונה שלו עם הלהקה, והפך את "The Piper at the Gates of Dawn" ליצירה ייחודית וחד-פעמית, שתפסה גם את ההנאה אך גם את הטירוף של המוזיקה הפסיכדלית.
להאזנה: Spotify, Apple Music
אתם מוזמנים לעקוב אחרינו בפייסבוק ו/או להירשם לאתר!!
"עימות חזיתי" - בלוג הרוק של ישראל ופודקאסט
Comments