top of page
תמונת הסופר/תFaceOff - עימות חזיתי

דני סנדרסון

הוא מפעל חיים במוסיקה הישראלית. הוא גיטריסט, זמר, מוזיקאי, סופר, פזמונאי, מלחין ומפיק מוזיקלי. הוא ללא ספק אחד מאבות הרוקנרול הישראלי והוא עשה כל כך הרבה שייקח לכם יומיים לקרוא את כל מה שיצר.

(צילום: ורדי כהנא)


1. סנדרסון נולד ב-30 לנובמבר 1950 בכפר בלום לזוג הורים אמריקאים. הוא גדל בחיפה ובגיל 10 היגר עם הוריו לניו-יורק.


2. בילדותו למד לנגן בבנג'ו ובגיטרה והושפע רבות ממוסיקה בתוך המשפחה וגם מהתרבות האמריקאית.


3. הוא חזר לארץ בגיל 18, התגייס לצבא ושירת בלהקת הנח"ל. כבר כאן הוא הביא לידי ביטוי את יכולותיו המוסיקליות והבידוריות. הוא הלחין ועיבד שירים ללהקות הצבאיות השונות, להרכב "השלושרים" ואפילו כתב מחזה קומי בשם "קפוץ".


4. סנדרסון, גידי גוב, אפרים שמיר, אלון אולארצ'יק ומאיר פניגשטיין נפגשו כששירתו יחד בלהקת הנח"ל. מחוץ לצבא הם ניגנו יחד במועדונים ומדי פעם הצטרפו ללהקתו של סנדרסון, ה"שניצלים".


5. לאחת הנסיעות של להקת הנח"ל הצטרף דורי בן זאב, שהגיש באותה תקופה תוכנית רדיו בשם "ממנו אלייך" בגלי צה"ל. הוא הבחין בהומור הייחודי של סנדרסון וחבריו והציע לשלב מערכונים שלהם בתוכניתו. מדי שבוע העביר סנדרסון את ההקלטות לדורי בן זאב, ששידר אותן בתוכניתו. הצלחתם של המערכונים הביאה לשידורם במשבצת קבועה בתוכנית, שנקראה "פינת פוגי".


6. בשנת 1970 חיבר סנדרסון אופרת רוק בשם "אופרת פוגי", בהשפעת אופרות רוק שהצליחו באותה תקופה ומתוך רצון לקשר בין השירים שנוצרו במסגרת "פינות פוגי". היצירה לא זכתה להיענות וחשיפה מצד הטלוויזיה ותחנות הרדיו. חלק מהשירים שנוצרו במסגרת האופרה שולבו מאוחר יותר באלבומיה של "כוורת".


7. לאחר שחרורו מהצבא, עזב סנדרסון ללונדון וניסה לעניין חברות תקליטים בהקלטות של "אופרת פוגי". לאחר שראה שהעניין חסר סיכוי הוא חזר לארץ והחליט להתמקד בהפקה מקומית של האופרה.


8. בשנת 1972 חיבר סנדרסון, בעזרתו של חברו ואמרגנה הראשון של הלהקה, אשר ביטנסקי, את: גידי גוב, יצחק קלפטר, אלון אולארצ'יק, מאיר פניגשטיין, אפרים שמיר ויוני רכטר ללהקת "כוורת".

(צילום: מונטי אברהמסון)


9. הלהקה, שהתאפיינה בסגנון רוק מלודי עשיר בהומור נונסנס ובשילוב מערכונים, זכתה להצלחה מסחרית גדולה ואף למעמד פולחני. היא פעלה עד 1976 והוציאה שלושה אלבומי אולפן: "סיפורי פוגי", "פוגי בפיתה" ו"צפוף באוזן". מלבד הקמת הלהקה, סנדרסון היה דומיננטי גם בכתיבת מילות השירים והלחנים שלהם.


10. לאחר פירוקה של כוורת ב-1976 כתב סנדרסון ספר ראשון בשם "נחירה פומבית".


11. בשנת 1978 הפיק מוזיקלית את תקליט המופע של יהונתן גפן: "שיחות סלון".


12. באותה שנה הקים סנדרסון, יחד עם אברהם דשא (פשנל), את להקת "גזוז". הלהקה הייתה שותפות עסקית של השניים בלבד וכל שאר חברי הלהקה הועסקו כשכירים. ההרכב כלל את מזי כהן וגידי גוב כזמרים, מוטי דיכנה כבסיסט וזמר, דני פאר כפסנתרן, מאיר שפייזר, גרי רזניק וזיו בן כנגני כלי נשיפה ושלמה חממי כמתופף.


13. מוזיקלית הציגה הלהקה קו של רוק רך, שהושפע מרוקנרול אמריקאי של שנות השבעים, עטוף בעיבודים עשירים של קולות וכלי נשיפה. תפקידי השירה התחלקו בין גוב, סנדרסון ומזי כהן. בדומה ל"כוורת", מילות השירים הרבו לכלול נושאים הומוריסטיים ומשחקי מילים ורבים מהם הפכו ללהיטים, ביניהם: "רוני", "אמא ודני", "חללית", "תה עושה סחרחורת", ו"תשע בכיכר".


14. הלהקה השיקה את שיריה במשדר מיוחד בטלוויזיה הישראלית שכלל קליפים ומערכוני קישור והיה משידורי הצבע הראשונים בארץ. אגב, הם משודרים היום בערוץ "כאן 11".


15. הלהקה הוציאה שני אלבומים באותה שנה: "גזוז" ו"גלגול שני". למרות שאף זכתה בתואר להקת השנה במצעד הפזמונים היא פורקה מיד אחר כך.


16. במהלך הופעותיה של "גזוז" הרגישו סנדרסון וגוב שהם רוצים ליצור משהו יותר רוקיסטי, קצת יותר חזק ומחוספס (ממה שהיה באותה תקופה, כן? פרופורציות), אז אחרי פירוקה של "גזוז" הם הקימו את להקת "דודה".

(צילום: אבי גנור)


17. סנדרסון וגוב היו שותפים כלכלית להפקת הלהקה. הם צירפו אליהם את הגיטריסט יהודה עדר, שהיה מחליפו של סנדרסון בלהקת הנח"ל ושניים מנגני המופע "קוראים לזה אושר" (של יהונתן גפן ואסתר שמיר), הבסיסט אלון נדל והמתופף דובי קיזלשטיין.


18. בשנת 1980 הוציאה הלהקה אלבום אולפן שנשא את שמה שממנו יצאו להיטים כמו: "לידיה הלוהטת", "ערב אבוד", "שקט שקט" ו"אלף כבאים".


19. הקהל לא הגיב בחיוב לסגנון המוסיקלי של "דודה" וסנדרסון ניסה להכניס יותר שירים של "כוורת" ו"גזוז" להופעות. העניין גרם לחילוקי דעות בין גוב לסנדרסון והחלטתו של גוב לעזוב הביאה לפירוק הלהקה.


20. הלהקה הקליטה שירים לאלבום שני, אך אלו נגנזו. אחד מהם, "בשדה ירוק", הוקלט כעבור עשר שנים על ידי גוב עצמו לאלבומו "אין עוד יום".


21. בשנת 1982 יצא אלבום הסולו הראשון של סנדרסון, "גודל טבעי", ממנו יצאו הסינגלים: "פיקששתי", "גלשן", "סיבה לחיות" ו"אולי ללה". בהקלטות האלבום השתתפו גם אלון הילל בתופים, ואלון נדל בבס.


22. בשנת 1984 התקיימה הופעת האיחוד הראשונה של "כוורת".


23. באותה שנה יצא אלבומו השני של סנדרסון, "חף מפשע", ממנו יצאו הסינגלים: "שלט רחוק", "שיר רועים", "חושב עלייך" ו"מה הדאווין שלך".


24. בשנת 1987 יצא אלבומו השלישי של סנדרסון, "חכם על קטנים", ממנו יצאו הסינגלים: "אצל הדודה והדוד" (לו הופק קליפ מושקע בבימויו של מוטי קירשנבאום) "לא זז מכאן", "חוש המישוש", "חתונה" ו"אור".


25. בשנת 1990 התקיימה הופעת האיחוד השנייה של "כוורת".


26. באותה שנה יצא אלבומו הרביעי של סנדרסון, "קופץ לשנייה", ממנו יצאו הסינגלים: "היא אני והוא", "תהיה ריאלי", "הבית האפור", "היא חולה" ובעיקר הלהיט "זה הכל בשבילך", יחד עם מזי כהן.


27. בשנת 1994 הפיק סנדרסון יחד עם אלון אולארצ'יק את אלבומו החמישי, "מת לבכות 2", ממנו יצאו הסינגלים: "הכיסא נמוך מדי", "קיץ רחוק" ו"כן לא כן". באותה שנה הוא גם יצא במופע סטנדאפ.


28. בשנים 1995–1996 החל סנדרסון להגיש תוכנית אירוח אישית בערוץ 1 שהציגה מוזיקאים שונים שניגנו במשותף ובנפרד ממנו.


29. בשנת 1997 יצא אלבומו השישי של סנדרסון: "הלא נודע". האלבום תואר בפי רוב המבקרים (ובהם יואב קוטנר) כאלבום הטוב ביותר שיצר סנדרסון. אלבום זה התאפיין בסגנון רוקנרול קלאסי משנות השישים, כששיר הנושא לווה בווידאו-קליפ מושקע והפך לאחד הלהיטים הגדולים של הרוק הישראלי בשנות התשעים. כמו כן נכללו באלבום להיטים נוספים כמו "שלו לעולמים" ו"אמרתי לה לבוא".


30. בשנת 1998 התקיימה הופעת האיחוד השלישית של "כוורת".


31. בשנת 2001 יצא אלבומו השביעי של סנדרסון, אלבום מיוחד בשם "תולדות המים – שירים לאחרים". האלבום הורכב משירים חדשים לחלוטין שחיבר סנדרסון עבור זמרים אחרים, בעיבוד והפקה משותפים עם אותם זמרים. סנדרסון עצמו התארח בשירה רק באחד השירים באלבום ("חיים שקטים" בביצוע מזי כהן).


32. בשנת 2005 יצא אלבומו השמיני של סנדרסון, "קונגו בלו", שאותו הקליט והפיק בשיתוף עם רן שם-טוב.


33. בשנת 2006 זכה סנדרסון בפרס מפעל חיים למחבר מטעם "אקו"ם".


34. בשנת 2009 יצא אלבומו התשיעי של סנדרסון, "לא יפריד דבר". בניגוד לאלבומי הסולו האחרים, באלבום זה שרו את השירים גם חברי הלהקה ובהם תמר אייזנמן, כפיר בן ליש, יותם בן חורין וקרן מלכה. שני הסינגלים הראשונים מהאלבום, "אתה לבד" ששר סנדרסון ו"אם בחיים לא נאהב" בביצועו של בן חורין, הושמעו רבות בתחנות הרדיו.


35. בשנת 2012 הועלה בתיאטרון הבימה מחזמר בשם "נתתי לה חיי" המבוסס על שיריו של סנדרסון. המחזמר, בבימויו של מאור זגורי, מגולל את סיפורו של יורם צוקרמן (עידן אלתרמן), רווק תל אביבי שנואש מחייו, תוך הצעת פרשנויות חדשות והקשרים חדשים לשירים המוכרים.


36. בשנת 2013 התקיימה הופעת האיחוד הרביעית של "כוורת".


37. לרגל האיחוד הוציאה הלהקה מארז בשם "כוורת בקופסה", שבו נכללו הקלטות שראו אור לראשונה לאחר שנשמרו על ידי סנדרסון לאורך השנים. בנובמבר של אותה שנה יצא לרדיו הסינגל "מכאן הדרך".


38. בשנת 2017 יצא אלבומו העשירי, "מכאן הדרך". בניגוד לאלבומים הקודמים, שירי האלבום מציגים פן יותר אישי ופרטי של סנדרסון ופחות שירים הומוריסטיים ועלילתיים.


39. סנדרסון התאלמן ב-2005 מאשתו נעמי סנדרסון. ילדיו הם הבמאי אדם סנדרסון והשחקנית דינה סנדרסון. משנת 2008 הוא בן זוגה של השחקנית ענת עצמון.


40. בשנת 2021 זכה סנדרסון בפרס מפעל חיים של אמ"י.



אתם מוזמנים לעקוב אחרינו בפייסבוק ו/או להירשם לאתר!! "עימות חזיתי" - בלוג הרוק של ישראל ופודקאסט


עריכת לשון: אורי ענבי/Ori Anabi


326 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


 נהנים מהבלוג? הירשמו לקבל את הפוסט הבא ישירות למייל !!

תודה רבה על ההרשמה!

bottom of page